• Möller's Tran Norweski

    Möller's Tran Norweski stanowi uzupełnienie codziennej diety w niezbędne nienasycone...

  • Möller's Forte

    Möller’s Forte z tranem to skoncentrowane źródło kwasów omega-3 i witaminy D tylko w 2 kapsułkach...

  • Möller's 50+ Tran Norweski

    Möller's 50+ Tran Norweski został opracowany specjalnie z myślą o osobach po 50. roku...

  • Möller's Omega-3 Rybki

    Möller’s Omega-3 Rybki to pyszne żelki owocowe, bogate w kwasy omega-3 oraz...

  • Möller's Serce

    Moller’s Serce zawiera unikalne połączenie kwasów omega-3 EPA, DHA oraz ALA, a także witaminę E. Składniki zawarte w...

Zapytaj eksperta

Chcesz porozmawiać o tranie ze specjalistą? Zadaj pytanie naszemu ekspertowi.

dowiedz się więcej

DZIEDZICTWO TRANU MÖLLER’S

Poznaj historię tranu Möller’s

tran właściwości

Tran to olej z wątroby dorsza. Jego właściwości znane są od tysiącleci. Wzmianki o tranie pojawiały się nawet w Biblii. Jednak za ojczyznę tranu przyjmuje się Norwegię.

W Norwegii tran produkowany jest od ponad tysiąca lat. W przeszłości garbowano nim skórę, konserwowano deski podłogowe i ściany domów wystawione na działanie wiatru, stosowano w lampach oliwnych. Jego zdrowotne właściwości odkryto znacznie później. W XVII wieku zauważono, że spożywanie tranu ma korzystny wpływ na zdrowie, niektórzy lekarze rekomendowali stosowanie tranu w przypadku krzywicy i reumatyzmu. Jednak sposób wytwarzania tranu sprawiał, że jego smak i zapach nie był przyjemny i wiele osób nie chciało go pić.

Norweski farmaceuta Peter Möller postanowił jako pierwszy zrealizować pomysł powszechnego stosowania tranu w celach zdrowotnych. Zauważył, że ludzie żyjący wzdłuż wybrzeża norweskiego i spożywający regularnie tran rzadko zapadają na choroby.

W 1854 roku Peter Möller założył na Lofotach fabrykę, w której opatentował proces produkcji i oczyszczania tranu. Wprowadził m.in. metodę wykorzystywania pary w celu ekstrakcji tranu, co zapewnia zachowanie cennych składników odżywczych. Metody opracowane w tamtych czasach pozostają niemal niezmienione. Ulepsza się natomiast technologię przetwarzania tranu, dzięki czemu dzisiejszy Möller’s Tran Norweski ma przyjemny smak i zapach.

Möller’s Tran Norweski to olej z wątroby dorszy wytwarzany według tradycyjnej receptury w Norwegii. Jest bogatym naturalnym źródłem kwasów omega-3 oraz witamin A, D i E. Wytwarzany jest z ryb poławianych w najczystszych wodach Oceanu Arktycznego.

Norwegowie to naród w Europie, w którym najwięcej osób dożywa wieku 100 lat w pełnym zdrowiu. Zdrowe tradycje żywieniowe przekazywane są tam z pokolenia na pokolenie. W Norwegii tran jest ważnym składnikiem diety. Möller’s Tran Norweski to produkt od ponad 150 lat stosowany przez całe rodziny w Norwegii w celu wspomagania odporności i zdrowia. Jest to najczęściej wybierany przez Norwegów tran, co potwierdza jego wysoką jakość i zaufanie do marki. Badania naukowe potwierdzają, że kwasy tłuszczowe omega-3 oraz witamina D3 zawarte w tranie są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Dlatego Norweska Izba ds. Żywienia zaleca stosowanie tranu codziennie wszystkim osobom, począwszy od czwartego tygodnia, przez całe życie.

Farmaceuta Peter Joachim Möller (1793-1869), który jako pierwszy opatentował proces produkcji tranu.

Lofoty (norw. Lofoten) to malowniczy archipelag na Morzu Norweskim. Charakteryzuje się czystymi, arktycznymi wodami i nieskażonym środowiskiem naturalnym. Jest to miejsce połowu dorszy i jednocześnie miejsce produkcji tranu Möller’s. Dorsze wykorzystywane do produkcji tranu poławiane są bezpośrednio u wybrzeży, gdzie również usytuowana jest fabryka. Gwarantuje to świeżość surowca, co zabezpiecza produkt przed utlenieniem i jest jednym z najważniejszych warunków wysokiej jakości tranu!

Tran Möller’s – sprawdzony od pokoleń sposób na zdrowie.

Peter Joachim Möller farmacetua żyjący w latach (1793-1869) w Norwegii.
To on sprawił, że Möller’s Tran ma przyjemny smak. Opatentował metodę produkcji Möller’s Tranu i udostępnił go szerokiej grupie odbiorców.
Jedna z pierwszych etykiet tranu Möller’s (1878 r)
Przedruk z pisma skierowanego do pediatrów mówiący o pozytywnym wpływie tranu na zdrowie z 1896 r
Rekomendacje do picia tranu wydane przez prasę medyczną w 1895 r
Połów dorszy wykorzystywanych do produkcji tranu Möller’s (1820 r)
Przetwórnie rybne na wybrzeżu Archipelagu Lofoty, działające od 1820 r
Maszyna służąca do destylacji surowego tranu (1946 r)
Pozyskiwanie surowego tranu z wątroby dorsza
Tradycyjny połów dorszy w okolicach Archipelagu Lofoty
Ręczne oklejanie butelek z tranem Möller’s (1941 r)
Kontrola składu i stopnia oczyszczania tranu Möller’s (1941 r)
Pakowanie gotowych produktów

Współczesna fabryka tranu Möller’s