• Möller's Tran Norweski

    Möller's Tran Norweski stanowi uzupełnienie codziennej diety w niezbędne nienasycone...

  • Möller's Forte

    Möller’s Forte z tranem to skoncentrowane źródło kwasów omega-3 i witaminy D tylko w 2 kapsułkach...

  • Möller's 50+ Tran Norweski

    Möller's 50+ Tran Norweski został opracowany specjalnie z myślą o osobach po 50. roku...

  • Möller's Omega-3 Rybki

    Möller’s Omega-3 Rybki to pyszne żelki owocowe, bogate w kwasy omega-3 oraz...

  • Möller's Serce

    Moller’s Serce zawiera unikalne połączenie kwasów omega-3 EPA, DHA oraz ALA, a także witaminę E. Składniki zawarte w...

Zapisz się do
NEWSLETTERA!

  • promocje! konkursy!
  • rabaty na produkty
Zapisz się

Zapytaj eksperta

Chcesz porozmawiać o tranie ze specjalistą? Zadaj pytanie naszemu ekspertowi.

dowiedz się więcej

Najwyższa jakość surowca

W celu uzyskania najlepszej jakości produktów istotne jest, aby używać najlepszych surowców. Möller’s dzięki unikalnemu, ponad 160-letniemu doświadczeniu w przetwarzaniu tranu i oleju rybiego zgromadził olbrzymią wiedzę na temat surowców, ich źródeł oraz sposobów uzyskania najlepszej jakości produktów końcowych.

Norweski dorsz arktyczny

W produkcji tranu korzystamy z bogatej w cenne składniki wątroby arktycznego dorsza norweskiego, zwanego Skrei. Dorsz norweski łowiony jest w Lofotach i Vesteralen – to jedne z najczystszych wód na świecie, w których poziom toksyn i innych zanieczyszczeń jest minimalny. Tarło dorsza arktycznego ma miejsce między lutym a kwietniem. Wędruje on wtedy z Morza Barentsa do Lofotów i Vesteralen, gdzie lokalni rybacy dokonują połowu. Wszystko przebiega według warunków określonych przez Norwesko-Rosyjską Komisję ds. Połowu, bez szkód i zagrożenia dla gatunku.

Wątroba dorsza jest idealnym materiałem na tran ze względu na to, że jest bogata w kwasy tłuszczowe omega-3 DHA, EPA i witaminę D. Składniki te wspomagają odporność (wit. D), pracę serca (DHA i EPA), mózgu, oczu (DHA) oraz dbają o kości (wit. D). Każdego dnia dostawy dorszy są przywożone do miast i przetwarzane w ciągu 24 godzin.

Surowy olej jest dostarczany do fabryki w Oslo, gdzie zostaje oczyszczony i poddany kontroli pod względem zawartości kwasów omega-3, stopnia utlenienia i czystości. Zanim zostanie dopuszczony do sprzedaży musi przejść pozytywnie wszystkie testy.

Oleje rybie

Olej rybi używany do produkcji kapsułek Möller’s z omega-3 jest wytwarzany z ryb ciepłowodnych, takich jak sardele i sardynki, które poławiane są u wybrzeży Ameryki Południowej. W tym regionie znajdują się najlepsze zasoby ryb bogatych w kwasy omega-3 DHA oraz EPA. Jest to wynikiem odpowiedniej temperatury wody, schematów migracyjnych ryb oraz specjalnego typu planktonu, którym żywią się ryby.

Po przetransportowaniu oleju do Norwegii jest on przetwarzany w fabryce Möller’s w Oslo. Przechodzi on proces oczyszczania oraz kontroli pod kątem zawartości kwasów omega-3, poziomu utlenienia oraz czystości. Olej jest koncentrowany do poziomu około 60% w celu zapewnienia produktów bogatych w kwasy omega-3 wysokiej jakości. Często produkty dostępne na rynku są wytwarzane z oleju skoncentrowanego do poziomu 30%, przez co konieczne jest zażywanie większej liczby kapsułek w celu dostarczenia porównywalnej ilości kwasów omega-3.

Przedstawiciele Möller’s regularnie odwiedzają swoje obiekty, aby upewnić się, że cały
proces przeprowadzany jest z należytą starannością. Dzięki świeżości i sprawdzonemu
pochodzeniu ryb produkty Möller’s mają tak wysoką jakość.



Masz pytania? Zadaj je naszemu ekspertowi!