Tran i Omega-3 to terminy, które są często używane zamiennie.
Jaka jest różnica?

Tran i Omega-3 – Jaka jest różnica?

Słowa i wyrażenia używane na zmianę mogą powodować zamieszanie związane z tym, co naprawdę znaczą, a Tran i Omega-3 jest dobrym na to przykładem. W skrócie, omega-3 jest powszechnym określeniem grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Natomiast tran to olej z wątroby dorsza, który z kolei jest bardzo bogaty w 2 najistotniesze kwasy omega-3: EPA i DHA.

Tran zawiera kwasy tłuszczowe omega-3: EPA i DHA

Kwas omega-3 alfa-linolenowy (ALA) występuje w wielu roślinach, ale tylko w źródłach morskich zawarte są kwasy tłuszczowe omega-3 kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA). Badania wykazują, że powinniśmy przede wszystkim spożywać morskie kwasy tłuszczowe omega-3 ponieważ mają one korzystny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie mózgu, serca i wzroku.

Czy organizm sam wytwarza omega-3?

Tak i nie. Organizm może przekształcić kwas alfa-linolenowy (ALA), roślinny omega-3, w EPA i DHA, ale proces ten jest nieefektywny (efektywność przemiany wynosi zaledwie od 0,3% do 3%). Do prawidłowego funkcjonowania organizmu niezbędne jest ich dostarczenie w odpowiednich ilościach. Najlepszym źródłem kwasów omega-3 EPA i DHA są tłuste ryby morskie, takie jak łosoś, makrela, czy olej z wątroby dorsza.

Tran jako suplementy omega-3

Odpowiednia podaż kwasów omega-3 poprzez dietę i suplementy jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania mózgu, serca i wzroku. Eksperci rekomendują spożycie kwasów omega-3 na poziomie od 1 do 2 g dziennie. Jest to ilość zalecana, niemniej jednak, bardzo trudną jest ją dostarczyć tylko dzięki odpowiedniej diecie. Z pomocą może przyjść tran Möller’s, którego 1 łyżka stołowa (5 ml) dostarcza tyle kwasów omega-3 EPA i DHA, co np. 355 g dorsza.

Ile omega-3 znajduje się w tranie?

Tran jest jednym z najlepszych źródeł wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Nie oznacza to, że inne źródła niż tran zawierają kwasy tłuszczowe niższej jakości. Oznacza to po prostu, że tran ma większą zawartość tych kwasów tłuszczowych. Łyżka stołowa tranu Möller’s (5 ml) zawiera aż 1-2 g kwasów tłuszczowych omega-3, w tym 0,6 g DHA i 0,4 g EPA.