Źródła omega-3, których nie znałeś

Kwasy omega-3 są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz mają pozytywny wpływ na serce, mózg i wzrok. Problem polega na tym, że organizm ludzki nie jest w stanie wytworzyć ich w wystarczającej ilości. Z tego względu należy uzupełnić je poprzez odpowiednią dietę, pamiętając jednak, że źródła kwasów omega-3 nie są sobie równe.

Klasyczne źródła omega-3
Olej z wątroby dorsza oraz tłuste ryby takie jak łosoś, śledź, makrela, czy sardynki są wskazywane jako dobre źródło kwasów omega-3. Rzeczywiście tak jest. To dlatego, że te ryby mają wielonienasycone, morskie kwasy tłuszczowe zwane EPA i DHA, które mają najlepiej udowodnione działanie zdrowotne.

Inne źródła omega-3
Co zrobić, jeżeli nie jest się fanem ryb? Inne pokarmy, które są bogate w kwasy omega-3, to np. orzechy włoskie, pestki dyni, rzepak, czy siemię lniane. Są one cennym źródłem kwasu alfa-linolenowego (ALA), który może być przekształcany przez organizm w EPA i DHA – biologicznie najistotniejsze kwasy tłuszczowe. Niestety jest to proces nieefektywny (efektywność przemiany wynosi zaledwie od 0,3% do 3%), w związku z tym w żaden sposób nie pokrywa zapotrzebowania organizmu.

Omega-3 jako suplement diety
Źródła kwasów omega-3 są dość ograniczone. Wiele osób preferuje suplementy diety, aby dostarczyć organizmowi zalecaną dzienną dawkę 2 g DHA i EPA. Wybierając suplement diety warto upewnić się, że zawiera on odpowiednio dużą ilość morskich kwasów tłuszczowych DHA i EPA.