Möller’s / Blog / Inne / Czystość i świeżość

Czystość i świeżość

Udostępnij

Najwyższa czystość:

  • Dorsz arktyczny wykorzystywany do produkcji tranów Möller’s pochodzi z najczystszych mórz świata, w których poziom toksyn i innych zanieczyszczeń jest minimalny.
  • Wykorzystujemy najnowocześniejsze technologie w celu eliminacji zanieczyszczeń środowiskowych, gwarantując całkowite bezpieczeństwo produktów Möller’s.
  • Produkty Möller’s spełniają europejskie limity zanieczyszczeń oraz jeszcze bardziej rygorystyczne limity wewnętrzne przyjęte dla marki Möller’s.
Toksyny występujące w środowiskuLimity UELimity dla Möller’s
Cd, Kadm (mg/kg)10,01
Pb, Ołów (mg/kg)0,10,025
Hg, Rtęć (mg/kg)0,10,01
Dioksyny (pg/g)1,751
Dioksyny i dioksynopodobne PCB (pb/g)63

Najwyższa świeżość:

Dorsze do produkcji tranu Möller’s są poławiane przez tradycyjne kutry rybackie, które wypływają w morze każdego dnia i powracają ze świeżymi rybami. Szybkie przetworzenie dorszy, w czasie poniżej doby od złowienia, pozwala uniknąć efektu oksydacyjnego.


Oksydacja to proces utleniania. W jego wyniku powstają wolne rodniki,
które są związkami szkodliwymi dla organizmu. Mogą one powodować stany zapalne,
obniżać odporność, przyspieszać starzenie się i uszkadzać komórki.


Limity wartości oksydacyjnych przyjęte dla tranów i olejów rybich Möller’s, są niższe niż limity stosowane w UE:

Limity wartości oksydacyjnych przyjęte dla tranów i olejów rybich Möller’s

Najwyższe standardy:

  • Wszystkie produkty Möller’s spełniają lub przewyższają oficjalne normy w zakresie czystości i jakości ustalone przez Farmakopeę Europejską i GOED (Światową Organizację Omega-3 EPA i DHA).
  • Badania toksyn środowiskowych i badania mikrobiologiczne są regularnie prowadzone przez akredytowane laboratoria zewnętrzne.
  • Laboratorium w fabryce Mӧller’s kontroluje wartości utleniania, profil kwasów tłuszczowych, zawartość witamin, poziom czystości i jakość smaku zanim produkty zostaną uwolnione do sprzedaży.