Najlepsze surowce

Tran – olej z wątroby dorsza

Tran Mӧller’s produkowany jest z wątroby dzikiego dorsza arktycznego, zwanego Skrei. Jest on poławiany w rejonach Lofotów i Vesteralen. Są to jedne z najczystszych wód na świecie, w których poziom toksyn i innych zanieczyszczeń jest minimalny. Tarło dorsza arktycznego ma miejsce między lutym a kwietniem. Wędruje on wtedy z Morza Barentsa do Lofotów i Vesteralen, gdzie lokalni rybacy dokonują połowu. Wszystko przebiega według warunków określonych przez Norwesko-Rosyjską Komisję ds. Połowu, bez szkód i zagrożenia dla gatunku.

Surowy olej jest dostarczany do fabryki w Oslo, gdzie zostaje oczyszczony i poddany kontroli pod względem zawartości kwasów omega-3, stopnia utlenienia i czystości.

Oleje rybie z sardeli i sardynek

Olej rybi używany do produkcji kapsułek Möller’s z omega-3 jest wytwarzany z ryb ciepłowodnych, takich jak sardele i sardynki. Poławiane są one w wodach u wybrzeży Ameryki Południowej, gdzie znajdują się najlepsze zasoby ryb bogatych w kwasy omega-3 DHA oraz EPA.

Olej, po przetransportowaniu do Norwegii, jest przetwarzany w fabryce Möller’s w Oslo. Przechodzi proces oczyszczania oraz kontroli pod kątem zawartości kwasów omega-3, poziomu utlenienia oraz czystości, aby zagwarantować najwyższą jakość produktu.