Poznaj historię tranu Möller’s

Dziedzictwo tranu Möller’s

Ojczyzną tranu, czyli oleju z wątroby dorsza, jest Norwegia. To właśnie tu zaczęła się historia tranu Möller’s, opierająca się na wiedzy, kompetencjach, badaniach i ciągłym rozwoju. Historia, której głównym bohaterem jest norweski farmaceuta Peter Joachim Möller.

Zauważył on, że ludzie żyjący wzdłuż wybrzeża i spożywający regularnie tran, rzadko zapadają na choroby. To właśnie wtedy postanowił jako pierwszy upowszechnić spożywanie tranu w celach zdrowotnych.

W 1854 roku Peter Möller założył na Lofotach fabrykę, w której opatentował proces produkcji i oczyszczania tranu.

Wprowadził m.in. metodę wykorzystywania pary w celu ekstrakcji tranu, co zapewnia zachowanie cennych składników odżywczych. Metody opracowane w tamtych czasach pozostają niemal niezmienione. Ulepszana jest natomiast technologia przetwarzania tranu, dzięki czemu dzisiejszy Möller’s Tran Norweski ma najwyższą jakość oraz przyjemny smak i zapach.

Farmaceuta Peter Joachim Möller (1793-1869) jako pierwszy upowszechnił spożywanie tranu w celach zdrowotnych
i jako pierwszy opatentował proces produkcji tranu.

Kronika Möller’s











Powiązane artykuły