Czystość i świeżość
Najwyższa czystość:
- Dorsz arktyczny wykorzystywany do produkcji tranów Möller’s pochodzi z najczystszych mórz świata, w których poziom toksyn i innych zanieczyszczeń jest minimalny.
- Wykorzystujemy najnowocześniejsze technologie w celu eliminacji zanieczyszczeń środowiskowych, gwarantując całkowite bezpieczeństwo produktów Möller’s.
- Produkty Möller’s spełniają europejskie limity zanieczyszczeń oraz jeszcze bardziej rygorystyczne limity wewnętrzne przyjęte dla marki Möller’s.
Toksyny występujące w środowisku | Limity UE | Limity dla Möller’s |
---|---|---|
Cd, Kadm (mg/kg) | 1 | 0,01 |
Pb, Ołów (mg/kg) | 0,1 | 0,025 |
Hg, Rtęć (mg/kg) | 0,1 | 0,01 |
Dioksyny (pg/g) | 1,75 | 1 |
Dioksyny i dioksynopodobne PCB (pb/g) | 6 | 3 |
Najwyższa świeżość:
Dorsze do produkcji tranu Möller’s są poławiane przez tradycyjne kutry rybackie, które wypływają w morze każdego dnia i powracają ze świeżymi rybami. Szybkie przetworzenie dorszy, w czasie poniżej doby od złowienia, pozwala uniknąć efektu oksydacyjnego.
Oksydacja to proces utleniania. W jego wyniku powstają wolne rodniki,
które są związkami szkodliwymi dla organizmu. Mogą one powodować stany zapalne,
obniżać odporność, przyspieszać starzenie się i uszkadzać komórki.
Limity wartości oksydacyjnych przyjęte dla tranów i olejów rybich Möller’s, są niższe niż limity stosowane w UE:

Najwyższe standardy:
- Wszystkie produkty Möller’s spełniają lub przewyższają oficjalne normy w zakresie czystości i jakości ustalone przez Farmakopeę Europejską i GOED (Światową Organizację Omega-3 EPA i DHA).
- Badania toksyn środowiskowych i badania mikrobiologiczne są regularnie prowadzone przez akredytowane laboratoria zewnętrzne.
- Laboratorium w fabryce Mӧller’s kontroluje wartości utleniania, profil kwasów tłuszczowych, zawartość witamin, poziom czystości i jakość smaku zanim produkty zostaną uwolnione do sprzedaży.