Möller’s / Blog / Kwasy tłuszczowe Omega 3 / Gdzie jest najwięcej omega 3? Znamy odpowiedź!

Gdzie jest najwięcej omega 3? Znamy odpowiedź!

Zbilansowana dieta to podstawa zdrowia i dobrego samopoczucia. Niezbędnym składnikiem w jadłospisie każdego człowieka są kwasy tłuszczowe (omega-3, omega-6 i omega-9). Organizm nie produkuje ich samodzielnie, dlatego konieczne jest dostarczanie ich z pożywienia lub suplementów diety. Czym są kwasy tłuszczowe omega-3, jaką pełnią funkcję i gdzie omega-3 znajduje się najwięcej?

Udostępnij
Produkty bogate w kwasy omega 3

Omega 3 – co to takiego?

Tłuszcze w diecie są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. To właśnie w nich rozpuszczają się witaminy: A, D, E i K.

Warto jednak wybierać tzw. dobre tłuszcze, które nie przyczyniają się do problemów z układem krążenia, a przy tym przynoszą organizmowi dodatkowe korzyści. Do tej kategorii zdecydowanie należą kwasy tłuszczowe omega-3. To kwasy NNKT (nienasycone kwasy tłuszczowe). Zawierają między innymi witaminy A, D i E. Oprócz tego znajdują się w nich inne, cenne dla zdrowia kwasy: EPA (eikozapentaenowy), DHA (dokozaheksaenowy) i ALA (α-linolenowy).

„Dobre” tłuszcze mają działanie odwrotne do tych „złych”. Nie tylko nie powodują chorób układu krążenia (jak np. miażdżyca), ale wpływają korzystnie na pracę serca i normalizują ciśnienie tętnicze krwi.

Co zawiera najwięcej omega-3? Dobra wiadomość jest taka, że te kwasy tłuszczowe stosunkowo łatwo znaleźć w produktach, które codziennie spożywamy. W największych ilościach znajdują się w rybach i owocach morza (np. w krewetkach). Jednak zapotrzebowanie organizmu na kwasy tłuszczowe omega-3 jest spore, dlatego sama dieta bogata w produkty zawierające je, nie zawsze jest wystarczająca. Warto więc uzupełnić ją w naturalny suplement diety, jakim jest tran.[1]

W produktach dobrej jakości znajdują się optymalne dawki kwasów omega, z uwzględnieniem potrzeb osób dorosłych i dzieci.

Omega 3 – jak wpływają na nasze zdrowie?

Zapotrzebowanie na kwasy tłuszczowe omega-3 jest przez cały rok. Zwiększa się w okresie jesienno-zimowym, kiedy odporność organizmu jest wystawiona na próbę. Jednak jak już wspomniano, rola kwasów tłuszczowych omega-3 nie ogranicza się wyłącznie do podnoszenia odporności.

Kwasy tłuszczowe omega-3 wspierają także:

  • utrzymanie optymalnego poziomu „dobrego” cholesterolu HDL, obniżając przy tym poziom „złego” – LDL;
  • obniżenie stężenia trójglicerydów[2];
  • utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi;
  • pracę mózgu (przede wszystkim pamięć i koncentrację), wykazują również działanie antydepresyjne;
  • funkcjonowanie układu nerwowego;
  • wzrok: kwasy tłuszczowe omega-3 są jednym ze składników budulcowych siatkówki, pomagają także zapobiegać zwyrodnieniom plamki żółtej.

Wskazuje się, że kwasy tłuszczowe omega-3 wykazują działanie przeciwzapalne oraz przeciwzakrzepowe. Łagodzą także stany alergiczne.

Warto zwrócić także uwagę na przeciwnowotworowe działanie kwasów tłuszczowych omega-3. Kwasy te wykazują działanie ochronne przede wszystkim przed nowotworami piersi i prostaty. Zalecane jest również przyjmowanie kwasów tłuszczowych omega-3 w profilaktyce chorób przewlekłych.[3]

Dlatego zdecydowanie warto dbać o to, by w diecie (dorosłych i dzieci – już od pierwszych tygodni życia) nie zabrakło produktów bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3. Gdzie występuje ich najwięcej?

Omega 3 – gdzie najwięcej? Daj się zaskoczyć!

Gdzie jest omega-3? Bogate źródła to przede wszystkim ryby i owoce morza. Gdzie zaś jest najwięcej omega-3? Największe ilości tych kwasów znajdują się w:

  • śledziach;
  • sardynkach;
  • łososiu;
  • makreli;
  • dorszu;
  • soli.

Omega-3 znajdują się także w:

  • rzepaku;
  • nasionach lnu;
  • soi;
  • awokado;
  • orzechach włoskich;
  • migdałach;
  • pestkach dyni;
  • nasionach szałwii;
  • glonach;
  • kiełkach zbóż.

Warto zwrócić uwagę, by te produkty znalazły się w jadłospisie przynajmniej 2 razy w tygodniu. Trzeba jednak mieć świadomość, że nawet jeśli dieta jest bogata w naturalne źródła kwasów omega, to kwasów tłuszczowych omega-3 jest w pożywieniu mniej niż kwasów omega-6. Dlatego dostarczanie ich z dodatkowych źródeł, jak suplement diety może okazać się niezbędne.

Jak suplementować kwasy tłuszczowe omega-3? Gdzie najłatwiej znaleźć je w optymalnych ilościach? Doskonałym rozwiązaniem jest tran – produkt doskonale znany każdemu. Prawdziwy, najbardziej wartościowy tran to ten pozyskiwany z wątroby ryb morskich (to nie to samo, co olej z wątroby rekina).

Tran nie tylko wzmacnia odporność – przynosi również wiele innych korzyści dla organizmu. Wszystko dzięki temu, że łączy to, co najlepsze: optymalną dawkę kwasów tłuszczowych omega-3 i witamin: A, E i D. Dzięki temu kompleksowo wspiera organizm: wpływa korzystnie nie tylko na odporność, ale także na wzrok, pracę mózgu i mocne, zdrowe kości i zęby. Dzięki zawartości witaminy E tran wpływa również na dobry stan skóry, chroni komórki organizmu przed utlenianiem.

Przy wyborze tranu trzeba zwrócić uwagę na jego skład: często olej z wątroby rekina bywa mylnie nazywany tranem. Prawdziwy tran to olej pozyskiwany z wątroby dorsza i ryb dorszowatych. Olej z wątroby rekina również zawiera cenne dla zdrowia substancje, jednak kluczowego składnika, jakim są kwasy tłuszczowe omega-3, ma zdecydowanie mniej niż tran.

Wybierając suplement diety dobrej jakości (produkty z tranem Möller’s) masz gwarancję tego, że dostarczasz organizmowi tego, co najlepsze, w odpowiednich ilościach.

Źródła

[1] https://www.medme.pl/artykuly/kwasy-omega-3-wystepowanie-dawkowanie-i-dzialanie,67519.html
[2] https://www.focus.pl/artykul/jak-kwasy-omega-3-wplywaja-na-nasze-zdrowie
[3] https://www.onkonet.pl/dp_omega3.php