Möller’s / Blog / Kwasy tłuszczowe Omega 3 / Witaminy na oczy. Jakie witaminy wspomogą dobry wzrok?

Witaminy na oczy. Jakie witaminy wspomogą dobry wzrok?

Wzrok jest słusznie określany mianem najważniejszego ze zmysłów. Umożliwia człowiekowi orientację w przestrzeni i zapewnia swobodne przemieszczanie się i wykonywanie nawet najprostszych codziennych czynności. Dobrze zatem zdawać sobie sprawę, że dieta i styl życia mogą mieć znaczący wpływ na prawidłowe funkcjonowanie zmysłu wzroku. A jednym z głównych czynników jego prawidłowej pracy jest odpowiednia podaż konkretnych witamin. Jakie są najlepsze witaminy na oczy? Skąd je czerpać?

Udostępnij
Witaminy na oczy. Jakie witaminy wspomogą dobry wzrok?

Jakie witaminy na wzrok wybrać? Które są najważniejsze?

Witaminy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Wymienione poniżej witaminy to najlepsze witaminy na oczy – nie tylko pomagają w utrzymaniu prawidłowego widzenia, ale pielęgnują tkanki i narządy składające się na zmysł wzroku, a także pomagają zapobiegać jego chorobom. [1] Jakie witaminy na oczy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania zmysłu wzroku?

Witamina A

Zaliczana do retinoidów, które aktywnie uczestniczą w procesie widzenia.[2] Dzięki niej pręciki siatkówki oka mają odpowiednią światłoczułość, co umożliwia widzenie nawet w warunkach słabego oświetlenia, choć oczywiście nie jest ono tak precyzyjne, jak w dzień (za to odpowiadają inne elementy siatkówki oka – czopki).

Głównym skutkiem niedoboru witaminy A jest ślepota zmierzchowa, czyli niezdolność do prawidłowego widzenia w przypadku niedoboru światła (niewyraźne widzenie). Ponieważ witamina A odpowiada również za wytwarzanie płynu odpowiedzialnego za prawidłowe nawilżenie oka, jej niedobór może prowadzić do rogowacenia wierzchnich warstw gałki ocznej, wysychania spojówek i rogówki, a w przypadkach skrajnych – nawet do martwicy rogówki.

Witaminę A można znaleźć w wielu produktach spożywczych, takich jak:

  • tran;
  • wątróbka;
  • bataty;
  • marchew;
  • dynia;
  • szpinak;
  • jarmuż;
  • cykoria;
  • morele;
  • żółtko jaja.

Witamina C

Chociaż wsparcie narządu wzroku nie jest główną właściwością witaminy C, jej wpływ na widzenie jest dość istotny. Zapobiega bowiem rozwijaniu się zaćmy, a także wspiera produkcję płynu łzowego i odżywia tkanki oka, wzmacniając też naczynia krwionośne wewnątrz niego. [3] Jej niedobór może powodować wylewy i krwawienia do gałki ocznej.

Naturalnie można ją znaleźć w:

  • czarnej porzeczce;
  • owocach dzikiej róży;
  • pietruszce;
  • chrzanie;
  • czerwonej papryce;
  • cytrusach;
  • truskawkach;
  • brukselce.

Witamina D

Reguluje ciśnienie we wnętrzu gałki ocznej, zapobiegając rozwojowi jaskry. Jej niedobór może także powodować nawracające zapalenie spojówek, krótkowzroczność i zwyrodnienia plamki żółtej. Dobrym źródłem witaminy D są:

  • tran;
  • tłuste ryby morskie;
  • nabiał.

Witamina E

Wpływa korzystnie na przyswajalność witaminy A oraz poprawia poziom uwodnienia tkanek gałki ocznej. [3] Głównym skutkiem niedoboru może być poczucie suchości oczu.
Najwięcej witaminy E można znaleźć w:

  • słoneczniku;
  • migdałach;
  • orzechach;
  • olejach roślinnych;
  • pomidorach;
  • szpinaku.

Witaminy z grupy B

Wpływają na narząd wzroku poprzez usprawnienie pracy komórek nerwowych oraz zwiększają odporność całego narządu wzroku na niekorzystne zmiany spowodowane chorobami. [6] Przeciwdziałają również wysychaniu powierzchni oczu, świądowi, pieczeniu oraz nadwrażliwości na światło. Najlepszym źródłem witamin z grupy B są:

  • rośliny strączkowe;
  • zboża;
  • mięso;
  • mleko i jego przetwory;
  • drożdże;
  • kapusta;
  • rzepa;
  • marchew.

Dieta dla dobrego wzroku

W trosce o prawidłowe widzenie, warto zadbać o to, by witaminy na poprawę wzroku były stałym elementem diety. Jakie witaminy na wzrok dostępne są w codziennych produktach spożywczych? Nietrudno zauważyć, że witaminy A, D i E to witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Dlatego należy pamiętać o zdrowych źródłach tłuszczy w diecie. Zawierają one nie tylko powyższe witaminy, wpływające korzystnie na oczy i narząd wzroku, ale również nienasycone  kwasy tłuszczowe omega-3, które wspierają prawidłowe widzenie i chronią narząd wzroku. [6]

Najlepszym źródłem zdrowych tłuszczy są tłuste, morskie ryby, takie jak dorsz, halibut, makrela, łosoś lub śledź. Nie można również pomijać mikroelementów, np. cynk, miedź czy selen, które są równie istotne dla prawidłowego funkcjonowania wzroku. Ważny jest zwłaszcza wspomniany cynk, niezbędny do wytwarzania rodopsyny, umożliwiającej widzenie po zmierzchu i rozróżnianie odcieni szarości. [1] Kluczowymi składnikami są także luteina i zeaksantyna – substancje zapobiegające licznym wadom wzroku, takim jak zaćma i zwyrodnienie plamki żółtej.

Witaminy dla oczu – suplementacja

Dbając o zdrowie narządu wzroku, dobrze jest znaleźć odpowiednie witaminy na wzrok zarówno dla dzieci, jak i wspierające oczy dorosłych.  W tym celu najlepiej zadbać o zróżnicowaną dietę, bogatą w warzywa i owoce będące naturalnym źródłem wielu witamin. 

Jeśli jednak utrzymanie zdrowej, zbilansowanej diety jest trudne, korzystnie będzie skorzystać z suplementu stworzonego specjalnie do utrzymania zdrowia oczu. Takim właśnie suplementem jest Möller’s Eye Complex. Wysoka zawartość luteiny i zeaksantyny zapewniają prawidłowe działanie plamki żółtej i wspomagają ostrość widzenia, a kwasy tłuszczowe omega-3 wspierają narząd wzroku i prawidłowe widzenie. Wysoka dawka witaminy D wpływa korzystnie nie tylko na wzrok, ale poprawia odporność immunologiczną organizmu i wspiera ciało w walce z infekcjami. 

Wzrok jest zmysłem niezbędnym, który jednocześnie jest jednym z najbardziej nadwyrężanych i aktywnie użytkowanych w ciągu dnia. Dlatego warto go wesprzeć, pomagając mu w prawidłowym funkcjonowaniu. Zwłaszcza jeśli wystarczy jedynie zmodyfikować dietę, by dostarczyć organizmowi wszystkich witamin na poprawę wzroku.

Bibliografia:

  1. Kotwas J. Składniki pokarmowe wpływające na stan narządu wzroku. Ophthatherapy [Internet]. 30 czerwiec 2017 [cytowane 13 grudzień 2022];4(2):117-20. Dostępne na: https://journalsmededu.pl/index.php/ophthatherapy/article/view/567
  2. Franklin C. McClean, Ann M. Budy: Vitamin A, Vitamin D, Cartilage, Bones, and Teeth. W: Vitamins and Hormones. Robert S. Harris (red.). T. 21. Nowy Jork: Academic Press, Inc., 1963, s. 51–52. [dostęp 2012-02-24 (widok częściowy w Google Books)]. (ang.).
  3. Vitamin E, [w:] Dietary Reference Intakes for Vitamin C, Vitamin E, Selenium, and Carotenoids, Washington, DC: Institute of Medicine/National Academies Press, 2000, DOI: 10.17226/9810, ISBN 978-0-309-06935-9, PMID: 25077263
  4. Vitamin E, [w:] Dietary Reference Intakes for Vitamin C, Vitamin E, Selenium, and Carotenoids, Washington, DC: Institute of Medicine/National Academies Press, 2000, DOI: 10.17226/9810, ISBN 978-0-309-06935-9, PMID: 25077263
  5. Kański J.J.: Okulistyka kliniczna. Urban i Partner, Wrocław 1997
  6. Seddon J.M., Rosner B., Sperduto R.D. i wsp.: Dietary fat and risk for advanced age-related macular degeneration. Arch. Ophthalmol. 2001; 119: 1191–1199.