Möller’s / Blog / Kwasy tłuszczowe Omega 3 / Olej z wątroby dorsza – poznaj jego cenne działanie

Olej z wątroby dorsza – poznaj jego cenne działanie

Olej z wątroby dorsza, większości znany zapewne lepiej jako tran, to doskonałe uzupełnienie codziennej diety. Jego niezwykle bogaty skład zapewnia kompleksowe działanie i dostarcza organizmowi wielu niezbędnych składników odżywczych. To bardzo ważny elementy dla właściwego rozwoju dzieci, ale dorośli także powinni po niego sięgnąć. Skąd tyle dobra w tranie i jak jego zażywanie wpływa na nasze funkcjonowanie?

Udostępnij
Picie tranu

Olej z wątroby dorsza – poznaj jego właściwości

W pierwszej kolejności warto rozwiać pewną wątpliwość. Tran to olej pozyskiwany z wątroby świeżych ryb z gatunku dorszowatych. Do jego produkcji wykorzystuje się wyłącznie ten rodzaj ryb. Wiele osób za tran uważa olej z wątroby rekina – a to zupełnie inny produkt. Bo choć on także zawiera składniki wzmacniające odporność, m.in. alkiloglicerole i skwalen, nie posiada wielu właściwości oleju z wątroby dorsza.

Co sprawia, że tran ma tak wyjątkowe właściwości? To przede wszystkim bogate źródło wielu składników odżywczych, w tym kwasów tłuszczowych omega-3 wpływających na rozwój i prawidłową pracę mózgu. Do tego dochodzi witamina D wspierająca organizm w walce z przemęczeniem i pogorszeniem nastroju. Warto wspomnieć również o witaminie A wspierającej system odpornościowy oraz E chroniącej komórki przed procesami utleniania. Połączenie tych składników jest niezwykle cenne dla naszego zdrowia.

Naturalny olej z wątroby dorsza – jak wpływa na zdrowie?

Regularne zażywanie tranu może poprawić nasze funkcjonowanie w wielu różnych aspektach. Olej z wątroby dorsza zawiera kwasy tłuszczowe omega-3 – budulec błon komórek mózgowych. Dostarczając je organizmowi, dbamy o to, by nasz mózg mógł jak najdłużej pracować na najwyższym poziomie. Dzienne spożycie DHA na poziomie 250 mg przyczynia się do poprawy jego funkcjonowania. Dlatego tran warto podawać przede wszystkim najmłodszym.

Kwasy tłuszczowe wpływają korzystnie także na pracę serca i układu krwionośnego. Ich obecność w organizmie obniża poziom tzw. złego cholesterolu (LDL), jednocześnie zwiększając stężenie dobrego (HDL). W efekcie poprawia się krzepkość krwi, co zapobiega powstawaniu zakrzepów i minimalizuje ryzyko miażdżycy lub choroby niedokrwiennej serca.

W przypadku tranu należy pamiętać również o dobroczynnym działaniu pozostałych składników odżywczych. Obecność witamin A i D pomaga zachować dobrą kondycję i wzmacnia układ odpornościowy. Ponadto witamina D bierze udział w procesie metabolizmu. Jej zadanie polega m.in. na wchłanianiu wapnia i fosforu – składników odpowiedzialnych za budowę kości i zębów.

Kto powinien sięgnąć po tran?

Kto w takim razie powinien sięgnąć po naturalny olej z wątroby dorsza? Nie ma ograniczeń dotyczących jego zażywania, wręcz przeciwnie, regularna suplementacja może przynieść korzyści każdemu.

Spożywanie tranu zaleca się osobom, które przeszły lub przechodzą infekcje wirusowe. Zawarte w nim składniki pomagają wzmacniać organizm w przypadku antybiotykoterapii oraz w leczeniu przeciwnowotworowym. To wsparcie także dla osób w podeszłym wieku. Kwasy tłuszczowe omega-3 są niezwykle pomocne przy rekonwalescencji np. po zabiegach chirurgicznych. Do tego wspomagają pracę mózgu, serca oraz układu krwionośnego – a to niezwykle ważne u osób starszych.

Według opinii specjalistów olej z wątroby dorsza ma szczególnie korzystny wpływ na rozwój i wzrost dzieci. W okresie dojrzewania zapotrzebowanie na witaminy i mikroelementy w organizmie jest bardzo wysokie. Ogromne nakłady energii są pożytkowane zarówno podczas nauki, jak i zabawy. Brak energii prowadzi do osłabienia, a w efekcie zwiększa się ryzyko infekcji. Dodatkowo wzrasta też zapotrzebowanie na witaminę D. Jej niedobór może być przyczyną występowania krzywicy, bólu kości i mięśni, przemęczenia oraz spadku koncentracji.

Regularne zażywanie tranu zaleca się również kobietom w ciąży oraz karmiącym mamom. Kwas DHA zawarty w kwasie tłuszczowym omega-3 pełni szczególną funkcję w suplementacji diety przyszłych matek. Jak pokazują badania, składniki zawarte w oleju z wątroby dorsza przyczyniają się m.in. do prawidłowego rozwoju siatkówki w oczach noworodków oraz właściwego funkcjonowania mózgu, co w pierwszych latach życia jest niezwykle ważne.

Olej z wątroby dorsza w aptece – po jaki sięgnąć?

Skoro wiemy już, jakie są właściwości tranu, pozostaje już tylko pytanie: po jaki produkt sięgnąć? Naturalny olej z wątroby dorsza powinien być świeży – wtedy zachowa jak najwięcej składników odżywczych. A jak to rozpoznać? Im świeższy tran, tym rybny posmak jest mniej wyczuwalny. Zdecydowanie łatwiej to sprawdzić decydując się na preparat w postaci płynnej. Tran nie cieszy się szczególnym powodzeniem wśród najmłodszych. W tym wypadku warto wiec postawić na warianty smakowe tranu .