Möller’s / Blog / Inne / Proces produkcji

Proces produkcji

Möller’s  to marka znana i ceniona przez konsumentów od ponad 160 lat. Wieloletnie  doświadczenie i wiedza pomagają nam modyfikować i usprawniać proces produkcji. W jego rezultacie otrzymujemy najwyższej czystości tran z dorsza, będący bogatym i naturalnym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i witaminy D.

Orkla Care jest jedną z nielicznych firm zajmujących się wytwarzaniem kwasów tłuszczowych omega-3, która ma kontrolę nad całym procesem produkcyjnym — od połowu ryby, poprzez wszystkie etapy przetwarzania, aż do zamknięcia każdego opakowania. Dzięki temu zapewniamy pełną identyfikowalność oleju rybiego.

Udostępnij

Proces produkcji tranów Moller’s

LOKALNE KUTRY RYBACKIE
Dorsze do produkcji tranu Möller’s poławiane są przez tradycyjne kutry rybackie w Lofotach i Vesteralen. To jedne z najczystszych wód na świecie, w których poziom toksyn i innych zanieczyszczeń jest minimalny.


POZYSKANIE WĄTROBY DORSZA
Do produkcji wykorzystywane są wyłącznie świeże ryby. Ich dostawy odbywają się codziennie, a proces przetwarzania zamyka się w 24 godzinach, aby uniknąć efektu oksydacyjnego.


PROCES PRODUKCJI I OCZYSZCZANIA
Olej jest oczyszczany oraz poddawany zaawansowanemu, 8 stopniowemu procesowi destylacji molekularnej.


OCHRONNE OPAKOWANIE
Tran Möller’s pakowany jest w szklane butelki o ciemnozielonym zabarwieniu, które dodatkowo zabezpiecza tran przed oksydacją.


KONTROLA JAKOŚCI I FINALNA AKCEPTACJA
Tran podlega kontroli pod względem zawartości kwasów tłuszczowych omega-3, witaminy D, stopnia utlenienia i czystości.

Certyfikaty bezpieczeństwa oraz stosowanie najwyższych standardów produkcji, m.in.:

  • Dobra Praktyka Wytwarzania
    najwyższy standard farmaceutyczny wytwarzania i kontrolowania jakości produktów
  • System HAACP
    System Analiz Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli
  • ISO 22 000
    standardy i wytyczne dotyczące zarządzania bezpieczeństwem żywności w łańcuchu dostaw