Möller’s / Blog / Inne / Restrykcyjna kontrola

W Norwegii zostały ustalone ścisłe standardy w celu ochrony konsumentów i zapewnienia stałej jakości tranu i produktów na bazie oleju rybiego.

Restrykcyjna kontrola

Najwyższe standardy:

  • Wszystkie produkty Möller’s spełniają lub przewyższają oficjalne normy w zakresie czystości i jakości ustalone przez Farmakopeę Europejską i GOED (Światową Organizację Omega3 EPA i DHA).
  • Firma Orkla Care wprowadziła wymogi wewnętrzne, które są nawet bardziej rygorystyczne niż normy oficjalne.
  • Laboratoria Orkla Care dokładnie sprawdzają wartości utleniania, profil kwasów tłuszczowych, zawartość witamin, poziom czystości i jakość smaku zanim produkty zostaną uwolnione do sprzedaży.
  • Badania toksyn środowiskowych i badania mikrobiologiczne są regularnie prowadzone przez akredytowane laboratoria zewnętrzne, aby oleje były jak najlepszej jakości.

Najwyższa jakość:

  • Dorsz arktyczny wykorzystywany do produkcji tranów Möller’s pochodzi z najczystszych mórz świata, w których poziom toksyn i innych zanieczyszczeń jest minimalny.
  • Produkty Möller’s poddawane są dodatkowo procesom oczyszczania — tak, aby usunąć z nich wszystkie niekorzystne substancje.
  • Orkla Care wykorzystuje najbardziej nowoczesne technologie w celu eliminacji zanieczyszczeń środowiskowych, gwarantując całkowite bezpieczeństwo produktów Möller’s.
  • Produkty Möller’s są regularnie analizowane i we wszystkich testach wyniki spełniają limity europejskie oraz jeszcze bardziej rygorystyczne limity wewnętrzne przyjęte dla marki Möller’s.

Najwyższa świeżość:

Dorsze do produkcji tranu Möller’s są poławiane przez tradycyjne kutry rybackie, które wypływają w morze każdego dnia i powracają ze świeżymi rybami. Szybkie przetworzenie dorszy, w czasie poniżej doby od złowienia, pozwala uniknąć efektu oksydacyjnego.Oksydacja to proces utleniania powodujacy powstanie wolnych rodników, które są związkami szkodliwymi dla organizmu. Mogą one powodować stany zapalne, obniżać odporność, przyspieszać starzenie się i uszkadzać komórki.

Wartości oksydacyjne olejów wykorzystywanych do wytwarzania produktów Möller’s