Möller’s / Blog / Witaminy i minerały / Tran i witamina D3

Tran i witamina D3

Tran Möller’s to nie tylko dobre źródło omega-3, ale także witaminy, z których witamina D3 jest jedną z najważniejszych.

Udostępnij
Tran - bogate źródło witaminy D3

Znaczenie tranu i witaminy D3

Witamina D3 jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach. Przyczynia się do optymalizacji wchłaniania wapnia, które jest ważnym elementem budulcowym szkieletu. Witamina D3 odgrywa zatem ważną rolę w ogólnej budowie struktury kości. W przypadku niedoboru witaminy D3 przez dłuższy okres mogą wystąpić choroby, takie jak osteoporoza u dorosłych i krzywica u dzieci. Odpowiednia ilość witaminy D3 jest zatem ważna zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci.

Witamina D3 w Tranie Möller’s

Wszystkie trany Möller’s zawierają witaminę D3 naturalnego pochodzenia. Tran Möller’s Gold zawiera pełną zalecaną dzienną dawkę witaminy D3 – 2000 IU!

Tran – witaminy D3, A i E.

Tran Möller’s jest nie tylko bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3 i witaminę D3, ale także witaminy A i E. Witamina A jest szczególnie ważna dla wzroku i przyczynia się do ochrony organizmu przed infekcjami. Witamina E chroni komórki przed stresem oksydacyjnym.

Źródła witaminy D3

Witamina D3, podobnie jak kwasy tłuszczowe omega-3, jest obecna np. w tłustych rybach. Jednak najważniejszym i dostępnym dla wszystkich źródłem witaminy D3 jest słońce! Kiedy nasza skóra jest wystawiona na bezpośrednie działanie światła słonecznego, organizm rozpoczyna proces, w którym przekształca zawartość cholesterolu w skórze w witaminę D3. Dzięki temu witamina D3 jest jedyną substancją chemiczną sklasyfikowaną jako ta, którą organizm może sam wytworzyć. Dzieje się to jednak dopiero wtedy, kiedy kąt padania promieni słonecznych jest odpowiedni. Polska leży na takiej szerokości geograficznej, na której nie jesteśmy w stanie wytworzyć sobie należnych ilości witaminy D3 w ciągu roku. Niezbędne jest zatem uzupełnianie D3 z dobrej jakości suplementów.

Witamina D3 ze słońca

Słońce jest naturalnym „producentem” witaminy D3. Jej synteza jest generowana w skórze pod wpływem promieni UVB. Niestety system ten ma swoje wady. Produkcję witaminy D3 w skórze ograniczają kremy z filtrem, zanieczyszczenie powietrza, zachmurzenie oraz zbyt mała powierzchnia lub czas ekspozycji skóry na słońce.


Czy wiesz, że stopień ochrony przeciwsłonecznej SPF 10
blokuje produkcję witaminy D3 w skórze w niemalże 100%!


Łyżka stołowa Tranu Möller’s dziennie zwiększa ilość witamin D3, kwasów tłuszczowych omega-3 oraz witamin A i E, które wspólnie przyczyniają się do zachowania zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu.