• Möller's Tran Norweski

    Möller's Tran Norweski stanowi uzupełnienie codziennej diety w niezbędne nienasycone...

  • Möller's Forte

    Möller’s Forte z tranem to skoncentrowane źródło kwasów omega-3 i witaminy D tylko w 2 kapsułkach...

  • Möller's 50+ Tran Norweski

    Möller's 50+ Tran Norweski został opracowany specjalnie z myślą o osobach po 50. roku...

  • Möller's Omega-3 Rybki

    Möller’s Omega-3 Rybki to pyszne żelki owocowe, bogate w kwasy omega-3 oraz...

  • Möller's Serce

    Moller’s Serce zawiera unikalne połączenie kwasów omega-3 EPA, DHA oraz ALA, a także witaminę E. Składniki zawarte w...

Zapisz się do
NEWSLETTERA!

  • promocje! konkursy!
  • rabaty na produkty
Zapisz się

Jak powstaje tran?

Möller's to olej z wątroby dorszy wytwarzany według tradycyjnej ....

dowiedz się więcej

Dziedzictwo Möller's

Norweski farmaceuta Peter Möller jako pierwszy zrealizował pomysł powszechnego ...

dowiedz się więcej

PYTANIA I ODPOWIEDZI

Coraz częściej słyszymy o pozytywnym wpływie kwasów omega-3 oraz witaminy D3 na zdrowie. Jak się okazuje, również Państwa zainteresował ten temat. Poniżej odpowiedzi na najczęściej pojawiające się pytania.

Czy olej z rekina różni się od tranu i oleju z innych ryb morskich? Jaka jest między nimi różnica?

Olej z rekina, pomimo tego że jest on również rybą morską, jest inny aniżeli olej z tłustych ryb morskich. Zawiera on niewielką ilość kwasów omega-3 ale w szczególności bogaty jest w alkiloglicerole. Nie mają one takiego działania jak kwasy omega-3, dlatego wyniki badań nad kwasami omega-3 nie dotyczą efektów stosowania tego typu preparatów.

wróć na górę

Od lat słyszałam, ze witamina D3 jest ważna dla budowy zdrowych kości i zębów oraz że podaje się ją niemowlętom. Teraz coraz częściej czytam, że witamina D jest ważna dla zdrowia. Jaką rolę pełni w organizmie?

Witamina D ma szerokie spektrum działania, a jej rola w organizmie jest bardzo istotna. Od dawna stosowano ją w zapobieganiu krzywicy i osteoporozy. Ostatnie badania naukowe dowodzą, że witamina D3 ma ważną rolę we wspomaganiu odporności, większą nawet niż witamina C. Dodatkowo witamina D bierze udział w procesie wchłaniania wapnia i fosforu z przewodu pokarmowego, działa korzystnie na system nerwowy i mięśniowy. Jako lek ma szerokie zastosowanie w leczeniu i profilaktyce wielu chorób cywilizacyjnych, m.in. nowotworowych, układu krwionośnego, stwardnieniu rozsianym, stanach zapalnych skóry etc. W Polsce odnotowuje się wysoki odsetek niedoborów
witaminy D we wszystkich grupach wiekowych. Dlatego tak ważne jest, aby dostarczać organizmowi odpowiednią jej ilość. Bogatymi, naturalnymi źródłami witaminy D są m.in. tran i tłuste ryby morskie.

wróć na górę

Słyszałam, że osoby starsze i otyłe narażone są szczególnie na ryzyko wynikające z niedoboru witaminy D.

Niedobory witaminy D to problem powszechny, dotyczący osób w każdym wieku. Są jednak czynniki, które dodatkowo zwiększają ryzyko niedoborów. Witamina D zostaje wytworzona w naszym organizmie pod wpływem promieniowania słonecznego. W naszym klimacie, w okresie od
jesieni do wiosny, nie ma odpowiedniego nasłonecznienia. U osób starszych, w szczególności tych powyżej 65 roku życia, nawet latem organizm nie jest w stanie wytwarzać jej w odpowiednich ilościach. Podobnie jest w przypadku
osób otyłych. Takie osoby powinny w szczególności zadbać o odpowiednią suplementację witaminy D. Inne powody niedoborów witaminy D to praca
w zamkniętych pomieszczeniach, stosowanie kremów z filtrem UV (wskazane z kolei ze względu na ochronę skóry), siedzący tryb życia, stosowanie niektórych leków oraz dieta uboga w tłuste ryby i mleko.

wróć na górę

Cenię sobie zdrowy styl życia i zależy mi na stosowaniu naturalnych produktów. Jakie produkty są bogatym źródłem witaminy D?

Witamina D obecna jest przede wszystkim w tłustych rybach morskich, takich jak: łosoś, dorsz, tuńczyk, śledź, makrela, a ponadto w produktach mlecznych oraz żółtkach jaj. Warto też sięgać po tran i oleje rybie, które są najbogatszym,
naturalnym źródłem witaminy D.

wróć na górę

Wiem, że tran jest zdrowy i zawiera zarówno kwasy omega-3, jak i witaminę D. Nie mogę jednak przekonać się do jego picia, bo pamiętam, jak okropnie smakował w dzieciństwie. Czy są dostępne produkty o podobnych właściwościach?

Wiele osób kojarzy tran z nieprzyjemnym smakiem i zapachem. Warto jednak wiedzieć, że obecnie w aptekach dostępne są trany, które zdecydowanie różnią się od tych sprzed lat. Trany Möller’s cytrynowy i owocowy są najchętniej wybierane przez Polaków, ze względu na wysoką jakość oraz smak. Aromat i zapach zachęcają do spróbowania. Trany te zostały też uhonorowane międzynarodową nagrodą smaku. Warto pić je schłodzone (trany należy przechowywać w lodówce), ewentualnie popić małą ilością wody. Osobom, które nie chcą przekonać się do tranu, polecane są kapsułki tranu Möller’s. Należy je przyjmować w ilości 5-8 dziennie. Od niedawna dostępny jest w polskich aptekach produkt zawierający najważniejsze składniki tranu skoncentrowane tylko w dwóch kapsułkach – Möller’s Forte. Jest to wyjątkowo wygodna forma, zapewniająca podobne korzyści dla zdrowia jak tran.

wróć na górę

Co oznacza nazwa „niezbędne” nienasycone kwasy omega-3?

Organizm sam potrafi wytwarzać większość substancji tłuszczowych, których potrzebuje, ale niektóre typy kwasów tłuszczowych muszą być dostarczone z pożywieniem. Nazywa się je niezbędnymi kwasami tłuszczowymi i występują one w dwóch grupach: kwasy tłuszczowe omega-3 i kwasy tłuszczowe omega-6. Współczesne pożywienie zawiera zwykle dostateczne lub nawet zbyt duże ilości omega-6, ale zdecydowanie za mało kwasów omega-3. A są one niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Dieta naszych przodków pozwalała na przyswajanie znacznie większej ilości kwasów omega-3 wraz z pożywieniem. Obecnie jemy dużo mniej naturalnych produktów m.in. tłustych ryb, zielonych warzyw i nasza dieta jest zdecydowanie uboższa w te cenne składniki.

wróć na górę

Dlaczego stosowanie kwasów omega-3 jest takie ważne i dla kogo są polecane?

Kwasy tłuszczowe omega-3 są ważne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, od momentu poczęcia przez całe życie. Kwasy te są głównym budulcem m.in. mózgu płodu, a później człowieka dorosłego. Są ważne dla budowy i prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i oczu. Wchodzą w skład błon komórkowych naczyń krwionośnych, pozytywnie wpływają na serce. Mają wpływ na procesy zapalne i reakcje alergiczne w naszym organizmie. Zmniejszają ryzyko wystąpienia wielu chorób cywilizacyjnych.

wróć na górę

Jakie są naturalne źródła kwasów omega-3?

Podobnie jak witamina D kwasy omega-3 występują w tłustych rybach morskich oraz w owocach morza, algach i tranie. Lekarze i naukowcy zalecają zwykle spożycie 1 grama kwasów tłuszczowych omega-3 dziennie. Jak być pewnym, że nasz organizm otrzymał zalecaną dawkę? Optymalnym rozwiązaniem jest tran
Möller’s, zawierający zalecaną dawkę kwasów omega-3 w jednej łyżeczce, a dodatkowo będący źródłem witamin: A, D i E. Tran Möller’s to olej z wątroby dorszy, wyławianych w czystych wodach Morza Arktycznego. W jego produkcji wykorzystuje się zarówno tradycyjne metody, jak też nowoczesne technologie, które pozwoliły m.in. na zniwelowanie dawnego smaku i zapachu. Tran Möller’s podlega stałej kontroli, aby zapewnić najwyższą jakość, czystość i zawartość składników odżywczych. Jest dostępny w trzech smakach: naturalnym, w aromacie cytrynowym i owocowym, w zależności od upodobań dzieci i dorosłych. Warto, aby tran stosowały całe rodziny – dla zdrowia i odporności.

wróć na górę

W jakich innych produktach spożywczych poza tłustymi rybami morskimi i tranem występują kwasy tłuszczowe omega-3?

Prawdziwym źródłami „matki kwasów tłuszczowych” kwasu alfa-linolenowego (ALA) są plankton i orzechy. Kwasy DHA i EPA w niewielkich ilościach (1-9%) wytwarzane są z kwasu ALA w naszym organizmie. Jako długie łańcuchy znajdują się wyłącznie w produktach pochodzenia morskiego takich jak tłuste ryby morskie oraz olej z wątroby dorsza.

„Rynek apteczny zagęścił się ostatnio suplementami zawierającymi kwasy omega-3. Wiele z nich to niestety produkty niskiej jakości – stwierdza dr hab. M. Kozłowska-Wojciechowska. – Trzeba pamiętać, że tran tranowi nierówny. Najważniejsza jest zawartość kwasów omega-3, która powinna pokrywać lub być bliska dziennemu zapotrzebowaniu (tj. 1 g). Zdecydowanie mniej istotne jest to, skąd pochodzą zawarte w preparacie kwasy omega-3. To, czy są one z chrząstki, z płetwy czy z ogona rekina jest tylko chwytem marketingowym. W opisie preparatu powinna znaleźć się informacja, dla jakiej grupy wiekowej jest on przeznaczony oraz czy przeprowadzono badania gwarantujące bezpieczeństwo stosowania”*.

*Journal of Neuroscience 2007, 27: 4385-4395 4385-4395.

wróć na górę

Czy zażywanie kwasów omega-3 jest bezpieczne dla osób uczulonych na ryby i/lub skorupiaki?

Kapsułki z olejem z ryb zawierają czysty olej z mięśni ryb. Powodem alergii na ryby jest reakcja uczuleniowa na proteinę (alergen) występującą w mięśniach. Współczesne metody badawcze nie wykrywają resztek proteiny w oleju z ryb a więc ryzyko wystąpienia alergii jest bardzo mało prawdopodobne. Jeżeli alergia na ryby jest bardzo silna lub w przypadku silnych obaw, należy porozmawiać ze swoim lekarzem i ewentualnie zażyć kapsułkę w jego obecności.

wróć na górę

Czym różni się kwas EPA od DHA?

Zarówno EPA jak i DHA są najbardziej znanymi i najlepiej zbadanymi długołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi Omega-3. Łańcuch EPA składa się z 20 atomów węgla z pięcioma podwójnymi wiązaniami, podczas gdy łańcuch DHA ma 22 atomy węgla z sześcioma podwójnymi wiązaniami.

Duże ilości DHA znajdują się w mózgu, sercu i oczach, dlatego ważne jest przyjmowanie tego kwasu tłuszczowego, ponieważ ma on duże znaczenie dla funkcjonowania tych organów. Kwas EPA przewodzi materiały sygnalizacyjne ważne w procesach zapalnych i może brać udział w kierowaniu tymi procesami.
Większość badań naukowych dotyczy obydwu tych kwasów razem, dlatego trudno jest określić osobno funkcje każdego z nich. Najlepszym rozwiązaniem jest przyjmowanie preparatów zawierających oba te kwasy tłuszczowe!

wróć na górę

Na czym polega różnica pomiędzy Omega-3 a Omega-6?

Organizm potrafi sam wyprodukować większość kwasów tłuszczowych, których potrzebuje, ale część tych substancji powinna być dostarczana wraz z pożywieniem.

Kwasy te są wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi i dzielą się na dwie grupy: kwasy tłuszczowe omega-3 (kwasy tłuszczowe n-3) i kwasy omega-6 (kwasy tłuszczowe n-6). Kwasy omega-3 znajdują się głównie w tłustych rybach morskich, podczas gdy kwasy omega-6 występują w wielu innych produktach takich jak: jajka, chleb razowy, większości olejów roślinnych i zboże. Nasza żywność zawiera obecnie najczęściej zbyt mało kwasów omega-3 i wystarczającą ilość omega-6. Dlatego wystarczy przyjmowanie suplementów diety zawierających kwasy omega-3.

wróć na górę

Czy można przedawkować kwasy omega-3?

Nie stwierdzono żadnych negatywnych efektów po zażyciu zbyt dużej ilości kwasów omega-3.

wróć na górę