Czy można brać tran w ciąży? Poznaj tajniki tego zagadnienia

Dieta przyszłej mamy musi być zbilansowana oraz bogata w składniki odżywcze, korzystne dla zdrowia matki i dziecka. Powinny znaleźć się w niej witaminy z grupy B, A, D, C, E i kwas foliowy, mikro- i makroskładniki, w tym magnez, wapń, żelazo, cynk, jod, oraz zdrowe kwasy tłuszczowe. Dzięki nim szybko wrócisz do dobrej kondycji po ciąży, a maleństwo będzie rozwijało się prawidłowo. Najlepszym sposobem na zapewnienie pełnego zestawu korzystnych substancji jest połączenie właściwej diety oraz suplementacji. Jakie suplementy powinny się zatem znaleźć w apteczce przyszłej mamy? Na tej liście bez wątpienia znajduje się tran! Dowiedz się, dlaczego warto go brać w ciąży i jaki wpływ będzie miał na Ciebie i Twoją pociechę.

Czy można jeść tran w ciąży?

Tran, czyli olej z wątroby dorsza, jest niezwykle cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, czyli kwasu eikozapentaenowego (EPA) oraz kwasu dokozaheksaenowego (DHA). Dostarcza również witaminy D3 i A. Dzięki bogactwu korzystnych substancji wspiera liczne funkcje organizmu.

Zawarta w tranie witamina A wpływa na utrzymanie dobrego stanu skóry i błon śluzowych oraz chroni przed chorobami inwazyjnymi i zakaźnymi. Z kolei witamina D warunkuje odpowiednie funkcjonowanie gospodarki wapniowo–fosforanowej oraz uczestniczy w procesie wapnienia kości. Kwasy tłuszczowe omega-3 są natomiast niezbędnym elementem w prawidłowym przebiegu procesów metabolicznych. Wykazano, iż kwasy EPA oraz DHA wpływają na hamowanie procesów reakcji zapalnych, a także reakcji alergicznych. Kwasy omega-3 przyczyniają się również do lepszego funkcjonowania mózgu oraz wspierają funkcjonowanie układu odpornościowego.

Imponujące właściwości sprawiają, że jak najbardziej można brać tran w ciąży oraz w okresie karmienia, ponieważ jego prozdrowotny wpływ odczuje nie tylko matka, ale również dziecko. Jaki tran warto wybrać? Najlepszy dla przyszłych mam, kobiet karmiących oraz dzieci od czwartego tygodnia życia będzie Mӧller’s Mój Pierwszy Tran Norweski. Produkt uzupełni dietę Twoją i dziecka w niezbędne kwasy omega-3 i witaminy potrzebne dla zdrowia i rozwoju.

Tran a mleko matki i zdrowie dziecka

Spożycie oleju z wątroby dorsza w czasie pierwszych miesięcy ciąży ma korzystny wpływ na rozwój płodu i sprawia, że waga urodzeniowa dziecka jest wyższa. Naukowcy z British Journal of Obstetrics and Gynecology zbadali islandzkie noworodki, których matki przyjmowały suplementy z tranem. W Islandii, gdzie spożycie ryb morskich oraz suplementów z tranem jest wysokie, rodzą się dzieci o jednej z najwyższych wag na świecie. Wyższa masa urodzeniowa została powiązana z niższym ryzykiem chorób w późniejszym okresie życia. Jednocześnie znacznie spada prawdopodobieństwo urodzenia malucha z niedowagą[1].

Dzięki suplementacji tranu mleko matki jest bardziej odżywcze. Badania islandzkich naukowców wykazały wyższe stężenie witamin A, E i D w mleku matek, które przyjmowały suplementy z olejem z wątroby dorsza. Szczególnie wyróżniały się poziomy witamin A i E – były wystarczająco wysokie, aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie dziecka na te witaminy[2].

Mleko matek spożywających olej z wątroby dorsza ma też wyższe stężenie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: DHA, EPA i DPA. Suplementacja oleju jednocześnie nie zmniejsza zawartości innych ważnych kwasów tłuszczowych w mleku. Ma to istotny i korzystny wpływ na późniejszy rozwój niemowląt karmionych piersią, a szczególnie na rozwój mózgu[3].

Korzystny wpływ tranu na rozwój dziecka

Kwasy tłuszczowe omega-3 będące głównym składnikiem tranu, a w szczególności kwas DHA, wspierają rozwój i oczy Twojego dziecka. W ostatnim trymestrze ciąży układ nerwowy płodu rozwija się bardzo szybko i wymaga około 65 mg DHA dziennie. Zwiększone zapotrzebowanie na DHA utrzymuje się do drugiego roku życia. Omega-3 wpływa również na zdrowie mózgu matki i może zapobiegać depresji podczas i po ciąży.

Witamina D jest ważna dla wchłaniania wapnia, który wspomaga rozwój kości malucha. Jej niedobór może prowadzić do wystąpienia krzywicy u dziecka. Olej z wątroby dorsza zawiera również witaminę A, która odgrywa ważną rolę we wzroście płodu. Jej zawartość to 250 mikrogramów na łyżeczkę deserową, a więc jest to ilość bezpieczna w okresie ciąży.

Mӧller’s Mój Pierwszy Tran Norweski powinien być podawany od 4 tygodnia życia, ponieważ ilość witaminy D w mleku matki nie jest wystarczająca dla niemowląt – nawet jeśli mama suplementuje tran. Niemowlę po ukończeniu pierwszego miesiąca powinno spożywać 2,5 ml tranu, a po dwóch miesiącach można zwiększyć dawkę do 5 ml.

Suplementacja tranu – na co musi uważać przyszła mama

Zaleca się czasowe zaprzestanie przyjmowania suplementów z olejem rybim pomiędzy 36-38 tygodniem aż do czasu po porodzie. Zmniejszy to ryzyko rozrzedzenia krwi i oraz nadmiernego krwawienia podczas porodu lub połogu. W tym czasie można jednak nadal spożywać umiarkowane ilości tłustych ryb[4].

Ważne jest jednak, aby zachować umiar i przeprowadzić odpowiednie badania przekrojowe, zanim dobierze się dawkowanie suplementów. Innymi słowy – w ciąży możesz brać tran i zażywaj go codziennie, ale nie przekraczaj zalecanej dziennej porcji i uważaj na inne, dodatkowe preparaty z witaminami A i D3. Przedawkowanie suplementów może prowadzić do hiperwitaminozy[5].

[1] https://www.agrodigital.com/2005/07/21/las-mujeres-que-toman-aceite-de-bacalao-en-el-embarazo-tienen-mas-probabilidad-de-tener-bebes-con-mas-peso/
[2] https://www.karger.com/Article/Abstract/46737
[3] https://www.karger.com/Article/Abstract/91685
[4] https://www.bendandbloom.com/natal-articles/2017/2/21/prenatal-nutrition-what-your-doc-didnt-tell-you
[5] https://www.doz.pl/czytelnia/a15466-Tran__wlasciwosci._Co_zawiera_i_jak_dziala_tran_Kiedy_warto_go_stosowac