Olej rzepakowy z omega-3. Sekret zdrowych produktów!

Dobra dieta to zróżnicowana dieta, która dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Tłuszcze stanowią jej istotny element. To główne źródło energii, a oprócz tego rozpuszczają się w nich witaminy: A, D, E i K. Wszystkie są istotne dla prawidłowego przebiegu różnych funkcji w organizmie. Warto jednak zwrócić uwagę na to, by w diecie znalazły się tzw. dobre tłuszcze, czyli nienasycone. To przede wszystkim tłuszcze z ryb, a także te pochodzenia roślinnego. Są one również cennym źródłem kwasów omega-3, które nie tylko wspierają odporność, ale wspomagają również pracę mózgu, oczu i serca. Czy olej rzepakowy zawiera kwasy omega-3? Jakie korzyści przynosi spożywanie oleju rzepakowego? Sprawdź!

Czy olej rzepakowy zawiera kwasy omega-3? Fakt czy mit?

Jednym z najbardziej pożądanych składników w diecie zarówno dorosłych, jak i dzieci są kwasy omega-3. Olej rzepakowy często jest wymieniany jako cenne źródło tych kwasów tłuszczowych. Ile w tym prawdy i czy faktycznie olej rzepakowy zawiera dużo omega-3?

Jeszcze jakiś czas temu olej z rzepaku był owiany dość złą sławą – głównie ze względu na zawartość kwasu erukowego. Obecnie jednak jest go już pozbawiony. Od lat 90-tych w Polsce uprawiane są odmiany rzepaku pozbawione szkodliwego kwasu. Co więcej, olej rzepakowy nierafinowany rzeczywiście zawiera kwasy omega-3. Dzięki temu stanowi ważny element codziennej, zbilansowanej diety dzieci i dorosłych.

Olej rzepakowy a omega-3 i omega-6

Olej rzepakowy ma dobry stosunek kwasów omega-3 (kwas alfa-linolenowy) do omega-6 (kwas linolowy) i jest w nie bogaty: stanowią około 30% składu. Przyjmuje się, że pożądany stosunek omega-3 do omega-6 to 1:1 lub 2:1[1].

Ponieważ kwasy omega-6 jest o wiele łatwiej znaleźć w pożywieniu niż omega-3, tych pierwszych spożywa się za dużo względem tych drugich. W oleju rzepakowym proporcja omega-3 i omega-6 jest korzystna, dlatego jest to istotny produkt, który powinien znaleźć się w codziennej diecie.

Kwas omega-3 zawarty między innymi w oleju rzepakowym W 10 gramach oleju rzepakowego znajdziemy 2,91 gram kwasu linolowego i 1,28 gram kwasu linolenowego. Te kwasy omega są istotnym budulcem mózgu, który wspomaga również jego pracę. Oprócz tego omega-3 wpływa korzystnie na serce oraz wzrok[2].

Inne zdrowotne funkcje oleju rzepakowego

Włączenie oleju rzepakowego do codziennej diety ma więc korzystny wpływ na zdrowie. Jakie jeszcze korzyści przynosi spożywanie oleju rzepakowego? To przede wszystkim:

  • obniżenie poziomu trójglicerydów we krwi;
  • normalizacja ciśnienia tętniczego krwi;
  • obniżanie poziomu „złego” cholesterolu (LDL).

Kwasy omega-3 wykazują również działanie przeciwzapalne. Spożywanie produktów zawierających omega-3 jest więc korzystne także w przypadku chorób przewlekłych. Olej rzepakowy jest także cennym źródłem witaminy E, zwanej witaminą młodości[3]. Chroni ona między innymi komórki przed stresem oksydacyjnym, ma także właściwości nawilżające skórę, dzięki czemu wpływa na nią korzystnie.

Kwasy omega-3 – czy trzeba je suplementować?

Kwasy omega-3, podobnie jak witaminy, trzeba dostarczać z zewnątrz, tj. z pożywienia lub suplementów diety. Organizm nie jest bowiem w stanie wytworzyć ich samodzielnie, zaś ich odpowiedni poziom jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania między innymi mózgu, serca i wzroku.

Oprócz olejów roślinnych (jak właśnie rzepakowy czy lniany), kwasy omega-3 są obecne również w tłustych rybach morskich, owocach morza i roślinach (między innymi w soi, orzechach włoskich, nasionach szałwii, kiełkach zbóż i glonach)[4].

Aby zapewnić optymalny poziom kwasów omega-3 w organizmie, przynajmniej 2 razy w tygodniu powinno się spożywać dania z ryb. Jednak nawet dieta bogata w cenne źródła kwasów omega-3 nie gwarantuje zaspokojenia zapotrzebowania na nie na odpowiednim poziomie. Dlatego warto przyjmować suplement diety wysokiej jakości. Świetnie sprawdzi się tran. To bogate źródło omega-3 (przede wszystkim EPA i DHA). Möller’s to lider kwasów omega-3 w Polsce. Tran dostępny jest w postaci płynu. Co istotne, produkty nie mają charakterystycznego, dla wielu osób nieprzyjemnego, rybnego posmaku. Jednocześnie są to produkty wysokiej jakości o czystym, wartościowym składzie[5].

[1] https://olejrzepakowy.com/bank-wiedzy/#nasycone-nienasycone
[2] mollers.pl/kwasy-omega-3/
[3] https://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news%2C392551%2Cnajlepszy-do-smazenia-jest-olej-rzepakowy-z-witamina-e.html
[4] mollers.pl/kwasy-omega-3/
[5] mollers.pl/zrodla-omega-3-ktorych-nie-znales/