Tran – jakiej firmy kupić? Produkt z najlepszymi właściwościami

Nie każdy lubi specyficzny smak tranu. Trzeba jednak wiedzieć, że z całą pewnością to jeden z najcenniejszych produktów, który przynosi same korzyści dla zdrowia. Dziś na rynku dostępnych jest mnóstwo propozycji. Co warto wiedzieć na temat jego właściwości? Kto i kiedy powinien go stosować? Na co zwracać szczególną uwagę przy zakupie tranu? Jakie składniki powinny się w nim znaleźć? Zebraliśmy najważniejsze informacje!

Tran – korzyści dla zdrowia

Tran zażywały i podawały swoim dzieciom i wnukom już nasze babcie. Był stosowany przede wszystkim w okresach obniżonej odporności i podatności na infekcje (szczególnie wiosną i jesienią). Choć dziś na rynku dostępnych jest mnóstwo różnych produktów wzmacniających odporność, to tran niezmiennie cieszy się ogromną popularnością. Dlaczego? Przede wszystkim ze względu na to, że jest w pełni naturalnym, a przy tym bardzo wartościowym produktem. OIej z wątroby ryb dorszowatych (tran pozyskiwany jest przeważnie z dorsza atlantyckiego) jest bogaty w:

  • nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy Omega-3 (w tym kwas EPA i DHA);
  • witaminę D3;
  • witaminę A[1].

Tran jest znany przede wszystkim jako produkt wzmacniający naturalną odporność organizmu. To prawda, jednak na tym nie koniec. Oprócz tego:

  • wspomaga układ nerwowy i krwionośny;
  • wspiera układ kostny, przede wszystkim w okresie dorastania;
  • wzmacnia błony śluzowe, dzięki czemu ogranicza przenikanie drobnoustrojów do organizmu[2].

Witaminy A i D biorą udział w wielu procesach w organizmie. Trudno dostarczyć ich odpowiednią ilość z pożywienia, dlatego wskazane jest ich suplementowanie.

Wzmacnianie odporności, kości, skóry i ogólnie samopoczucia, to najważniejsze właściwości tranu, który zawiera witaminy A i D w optymalnych dawkach[3].

Kto i kiedy powinien przede wszystkim zażywać tran?

Naturalny tran wysokiej jakości to skarbnica witamin, mikroelementów i minerałów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Tran zaleca się spożywać nie tylko w okresach obniżonej odporności, ale również w okresie:

  • dorastania – naturalne, wartościowe składniki dodają energii, wspierają również prawidłowy wzrost (wzmacniają kości i odżywiają mięśnie);
  • wzmożonego wysiłku fizycznego i psychicznego – dla łagodzenia stanów napięcia nerwowego i spadku koncentracji[4];
  • menopauzy – witamina A wpływa na kondycję skóry i prawidłową pracę serca oraz układu krwionośnego[5].

Wskazuje się również na to, że witamina A stanowi istotny element profilaktyki nowotworów. Tran zaleca się więc spożywać osobom, znajdującym się w grupie podwyższonego ryzyka.

Tran – jaki wybrać? Najważniejsze cechy produktu

Trzeba wiedzieć, że dostępne preparaty nie są sobie równe. Jaki tran wybrać? Tran to tłuszcz pozyskany z wątroby ryb z gatunku dorszowatych. Tranem często błędnie nazywa się olej z wątroby rekina. Są to jednak dwa różne produkty.

Choć olejowi z wątroby rekina nie można odmówić zalet (wzmacnia naturalną odporność organizmu), jest to produkt uboższy niż prawdziwy tran. Internauci i pacjenci często pytają, tran jakiej firmy najlepiej wybrać. Warto kierować się przede wszystkim składem. Najbardziej wartościowy będzie ten produkt, który zawiera wyłącznie czyste, naturalne substancje. Równie istotna jest zawartość kwasów omega-3 i witaminy D. Jednym z produktów cieszących się niezmiennie ogromną popularnością jest norweski tran Möller’s. Zawiera 1,2 g kwasów tłuszczowych omega-3 i 200 IU witaminy D3 (w wariancie GOLD)[6].

Möller’s to lider wśród producentów tranów w Polsce, obecny na rynku od przeszło 160 lat. W swojej ofercie ma trany przeznaczone dla różnych grup wiekowych, których skład jest dostosowany do ich najważniejszych potrzeb.

Tran norweski Mój Pierwszy Tran to produkt przeznaczony dla dzieci i niemowląt – może być podawany dziecku już od 4 tygodnia życia. Wspiera odporność organizmu i rozwój wzroku, przyczynia się również do prawidłowego wzrostu i wzmocnienia kości, a także prawidłowego funkcjonowania mózgu. Zawiera aż 1200 mg kwasów Omega-3 i 400 IU witaminy D3[7].

Möller’s Complex to wygodna alternatywa dla osób, które nie lubią tranu ze względu na jego rybi posmak. W kapsułkach zamknięte są nie tylko kwasy Omega-3 (aż 600 mg w jednej kapsułce), kwasy DHA (240 mg) i EPA (320 mg) oraz witamina D3 (50 µg), ale także witamina K2 (50 µg). Preparat kompleksowo wspiera odporność oraz prawidłową pracę mózgu i serca[8].

Tran – jaki najlepszy? Cechy idealnego produktu

Trudno polemizować z korzyściami dla zdrowia, jakie w każdym wieku przynosi tran. Jaki preparat wybrać? O jak najbardziej naturalnym składzie, wysokiej zawartości kwasów i witamin. Czym jeszcze charakteryzuje się dobry tran? Jaki jest najlepszy sposób na sprawdzenie jego wartości? Im tran świeższy, tym mniej wyczuwalny jest charakterystyczny rybny posmak. Z tego względu warto wybierać produkty w płynie[9].

Trany Möller’s są dostępne w czterech smakach: naturalnym, ale także owocowym, jabłkowym i cytrynowym. W wariantach smakowych rybny posmak jest prawie niewyczuwalny.

Tran – co wzmacnia jego działanie?

Choć tran dobrej jakości (jak w produktach Möller’s) zawiera witaminy i mikroelementy w optymalnych dawkach, to warto oprócz tego do codziennej diety włączyć produkty bogate w witaminę D. Znajduje się ona przede wszystkim w rybach morskich, żółtkach jaj i produktach mlecznych[10].

[1] https://www.mollers.pl/olej-z-watroby-dorsza-poznaj-jego-cenne-dzialanie/
[2] Ibidem.
[3] https://www.mollers.pl/tran-na-odpornosc-czy-to-rzeczywiscie-dziala/
[4] https://www.mollers.pl/czy-wiesz-jaki-tran-wybrac-sprawdz/
[5] https://dietetycy.org.pl/witamina-a/
[6] mollers.pl/czy-wiesz-jaki-tran-wybrac-sprawdz/
[7] mollers.pl/moj-pierwszy-tran-norweski/
[8] mollers.pl/mollers-complex/
[9] mollers.pl/czy-wiesz-jaki-tran-wybrac-sprawdz/
[10] mollers.pl/pytania-i-odpowiedzi/