Möller’s / Blog / Kwasy tłuszczowe Omega 3 / Olej lniany i zawartość omega 3 – cenne źródło zdrowia?

Olej lniany i zawartość omega 3 – cenne źródło zdrowia?

Olej lniany jest zaliczany do grona super-food, czyli naturalnej żywności, bogatej w składniki odżywcze, która przynosi szereg korzyści dla zdrowia. Dobroczynne właściwości oleju lnianego są znane od dawna i znajduje on szerokie zastosowanie w kuchni oraz w pielęgnacji ciała i włosów, a nawet paznokci. Olej lniany zawiera spore ilości kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 (z przewagą tych pierwszych). Jakie korzyści płyną ze spożywania oleju lnianego? Jaki olej wybrać i jak go stosować? Sprawdź, czy wiesz wszystko!

Udostępnij
Nasiona na olej lniany

Olej lniany i omega-3. Sprawdź, co mogą Ci dać!

Olej lniany to bazowy składnik diety dr Budwig (nazwa pochodzi od imienia i nazwiska niemieckiej biochemiczki Johanny Budwig), zwanej również dietą antynowotworową. Budwig wraz z zespołem badawczym prowadziła w latach 50. XX wieku badania w kierunku zapobiegania nowotworom. Wyniki wskazały na to, że niedobory kwasów tłuszczowych omega-3 mają wpływ na powstawanie i przebieg chorób nowotworowych.

Na tej podstawie opracowała dietę (znaną jako dieta Budwig), której podstawą jest między innymi unikanie spożywania przetworzonej żywności, jedzenie świeżo przygotowanych posiłków (bez odgrzewania), a także spożywanie oleju lnianego, bogatego w kwasy tłuszczowe omega-3. Stąd też stosowana często nazwa: olej budwigowy. Olej lniany jest zresztą głównym składnikiem tzw. pasty budwigowej.

Ile cennych kwasów tłuszczowych zawiera olej lniany? Zawartość omega-3 to aż 50% jego składu.[1] Kwasy tłuszczowe omega-3 mają kluczowe znaczenie dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka na każdym etapie życia: od narodzin (a nawet życia płodowego) aż do śmierci. Kwas DHA zawarty w omega-3 to istotny budulec mózgu, wspierający jednocześnie jego funkcjonowanie. Ma również duże znaczenie dla wzroku. W połączeniu z kwasem EPA stanowi istotny czynnik wzmacniający serce.[2]

Olej lniany – ważne źródło zdrowia?

Olej lniany należy spożywać na zimno, najlepiej jako dodatek do sałatek i kanapek (np. zamiast masła), albo samodzielnie. Podgrzewanie go do wysokich temperatur (jak przy smażeniu czy pieczeniu) powoduje jego rozpad, a co za tym idzie: kwasy tłuszczowe omega-3 tracą swoje właściwości. Z tego względu należy przechowywać go w niskiej temperaturze (najlepiej w lodówce), w ciemnym, szklanym opakowaniu.

Organizm nie ma zdolności wytwarzania kwasów tłuszczowych omega-3, dlatego konieczne jest dostarczanie ich z pożywienia i suplementów diety. Olej lniany z omega-3 to wartościowy składnik codziennej diety, zarówno dzieci jak i dorosłych, który pomoże uzupełnić poziom tych kwasów w organizmie.

Olej lniany z omega-3: jaki wybrać?

Olej olejowi nierówny – dlatego trzeba zawsze zwracać uwagę na kilka istotnych kwestii:

  • opakowanie i warunki przechowywania – olej bezwzględnie powinien być chroniony przed bezpośrednim wpływem promieni słońca. Z tego względu powinien być sprzedawany w ciemnych, szklanych butelkach. Równie istotna jest temperatura przechowywania go: powinien znajdować się w lodówce;
  • data ważności – jeśli skład produktu jest czysty (tj. bez dodatku konserwantów), termin przydatności do spożycia będzie krótki – maksymalnie 2-3 miesiące;
  • pojemność – optymalna, dzienna dawka do spożycia przez osobę dorosłą to 15 ml (około 1 łyżka stołowa). Biorąc pod uwagę rekomendowane spożycie i krótki termin ważności, lepiej wybierać olej lniany w niewielkich opakowaniach.

Omega 3 – gdzie jeszcze je znajdziesz?

Olej lniany nie każdemu przypadnie do gustu. Jego charakterystyczny, gorzkawy posmak jest dość intensywny, przez co jest dobrze wyczuwalny w potrawach. Na szczęście istnieje kilka alternatywnych, bogatych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3. To przede wszystkim tłuste ryby morskie oraz olej z wątroby dorsza (czyli tran). Łosoś, makrela, sardynki i śledzie powinny znaleźć się w menu co najmniej 2 razy w tygodniu – zawierają wielonienasycone morskie kwasy tłuszczowe EPA i DHA, które są najcenniejszym źródłem zdrowia.[3]

Wartościowym, alternatywnym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 dla osób, które:

  • nie lubią ryb;
  • nie przepadają za smakiem oleju lnianego;

jest jego suplementowanie. Möller’s to marka obecna na rynku od ponad 160 lat. Produkty z tranem norweskim dostępne są w kilku wariantach: w postaci płynu lub kapsułek do połykania, a także dla dzieci oraz dla dorosłych. Olej z wątroby dorsza to czyste, cenne źródło kwasów tłuszczowych omega-3. Rekomendowana dzienna ilość kwasów EPA i DHA do spożycia to 1 g dziennie. Aby ją zapewnić, wystarczy 1 łyżeczka (5 ml) Tranu Norweskiego Möller’s dziennie.[2]

Źródła

[1] https://poznajsienatluszczach.pl/2016/07/22/olej-lniany-powinnismy-wiedziec/
[2] https://www.mollers.pl/kwasy-omega-3/
[3] https://www.mollers.pl/zrodla-omega-3-ktorych-nie-znales/