Möller’s / Blog / Olej na odporność – który wybrać?

Olej na odporność – który wybrać?

Olej na wzmocnienie organizmu i odporność to bogactwo witamin, minerałów i cennych kwasów nienasyconych. Dzięki tak urozmaiconej diecie można odczuwać lepsze samopoczucie, szybszą redukcję symptomów choroby, a nawet zapobiegać takim dolegliwościom jak miażdżyca. Jaki olej na odporność warto rozważyć i czym kierować się podczas zakupu?

Udostępnij
Oleje na odporność

Jak oleje wzmacniają odporność organizmu?

Sekret działania olejów na odporność tkwi w ich składzie. W głównej mierze budują je nienasycone kwasy tłuszczowe, m.in. kwas linolowy i oleinowy. Nie brakuje również minerałów (np. żelaza oraz cynku). Na korzyść tych produktów działa też zawartość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, np. witaminy A i E. Spożycie ich w formie oleju na odporność stwarza zatem doskonałe warunki na przyswojenie i pełne wchłonięcie mikroelementów.

Jakie korzyści daje włączenie konkretnych olejów do diety? Jednym z pozytywnych efektów może być wspieranie odporności. W takich produktach jak np. olej z czarnuszki występuje korzystny stosunek omega-3 do omega-6 w proporcjach 1:2. Składniki te mogą mobilizować układ immunologiczny oraz działać przeciwzapalnie. Wskazuje się również ich właściwości redukujące objawy choroby i poprawiające samopoczucie.[1]

Warto wiedzieć, że olej na odporność to także wzmocnienie całego organizmu. Przykładowo, wyrób z nasion lnu działa antyoksydacyjnie, przez co w konsekwencji może opóźniać niektóre procesy starzenia i zmniejszać stres oksydacyjny.[2] 

Jaki olej na odporność – tłoczony na zimno czy na ciepło?

Bez względu na to, jaki olej na odporność bierze się pod uwagę, najlepiej sięgnąć po produkt tłoczony na zimno. Jest on pozyskiwany w stosunkowo niskiej temperaturze (maksymalnie 60°C), dzięki czemu zachowuje właściwości, za które jest ceniony.[3] Należy jednak pamiętać, że oleje nierafinowane mają krótszą datę przydatności niż ich odpowiedniki tłoczone w wysokich temperaturach.

Wśród olejów na odporność i wzmocnienie organizmu, o których warto pomyśleć, znajdują się przede wszystkim olej z czarnuszki, konopny i lniany. Czym się wyróżniają?

Oleje rybie – morskie źródło witamin i kwasów omega

Bogate źródło kwasów omega-3 stanowią niektóre ryby morskie, zwłaszcza dorsz. Dzienna dawka zaleca przez EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności) dla odmian kwasu EPA i DHA to między 250 a 500 mg dziennie.[4] Zapotrzebowanie to powinna pokryć zbilansowana dieta.

Przeczytaj także: Kwas DHA i kwas EPA – co warto o nich wiedzieć? – Tran Möller’s

Co jednak w przypadku, gdy do organizmu nie trafiają takie ilości? Wsparciem dla zróżnicowanego jadłospisu może być wówczas Tran Norweski. To olej z wątroby dorsza, który jest bogaty nie tylko w kwasy omega-3, ale również w witaminę D, E czy A. Można więc rzec, że to prawdziwa dawka wzmocnienia dla organizmu!

Olej z czarnuszki na odporność – zdrowie zamknięte w naturze

W składzie oleju z czarnuszki na odporność występuje m.in. tymochinon, znany antyoksydant.[5] Uwzględnienie go w diecie może okazać się przydatne w okresie jesienno-zimowym, kiedy to więcej osób choruje na przeziębienie czy grypę. Tymochinon działa przeciwzapalnie i wspiera układ immunologiczny.

Stojąc przed wyborem, jaki olej na odporność wybrać, warto spojrzeć na inne składniki wyrobu z nasion czarnuszki. Są nimi kwasy omega-3, 6 i 9. Te niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) usprawniają pracę układu krwionośnego, a nawet mogą odgrywać rolę w obniżeniu ryzyka niektórych chorób serca (np. miażdżycy).[6] Olej z czarnuszki jest polecany więc nie tylko na odporność, ale i na ogólne wzmocnienie organizmu.

Olej konopny – wzmocnienie układu immunologicznego

Podobnie jak jego poprzednik, olej konopny ma w sobie kwasy omega-3, dzięki czemu jest dobrym wyborem na odporność. Poza cennymi kwasami omega w składzie znajdują się również m.in.:

  • magnez;
  • żelazo;
  • witamina C;
  • cynk.

Choć wymaga to dalszych badań, to włączenie tego produktu do diety może pomagać w walce z przeziębieniem i zmniejszać stany zapalne.[7] Wykazuje pozytywny wpływ także na układ krwionośny, a nawet stan skóry. Ponadto badania u osób z wysokim ciśnieniem krwi wykazały, że można obniżyć ten parametr, stosując kwas linolowy, który znajduje się w oleju konopnym.[8]

O jakich jeszcze właściwościach warto wiedzieć? Wspomniany kwas na swój wpływ również na cholesterol. Może przyczyniać się do redukcji LDL (a więc “złego” cholesterolu) oraz wspomagać utrzymanie prawidłowego poziomu tego dobrego – czyli HDL.[9]

Dowiedz się więcej: Czy Twój cholesterol jest za wysoki? Normy dobrego i złego cholesterolu

Olej lniany na odporność i dobre samopoczucie

Podczas rozważań, jaki jeszcze olej na odporność wybrać, można wziąć pod uwagę ten tłoczony z nasion lnu. Podobnie jak jego poprzednicy jest on bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, antyoksydanty i całą gamę witamin, m.in. A, D, E i K.[10] Wszystkie z nich są rozpuszczalne w tłuszczach, dlatego spożycie ich w formie oleju pozwala na ich bezproblemowe przyswojenie.

Olej lniany na odporność może mieć swój wpływ nie tylko na układ immunologiczny i redukcję objawów przeziębienia, ale także na obniżenie poziomu cukru we krwi. Dzieje się tak za sprawą kwasu ALA, którego efektywność widać szczególnie u osób z cukrzycą. Zwiększa m.in. wychwyt glukozy, a według niektórych badań – może nawet spowalniać część powikłań cukrzycowych.[11] Olej lniany warto więc rozważyć nie tylko jako sposób na odporność, ale i wzmocnienie całego organizmu.

Co jeszcze warto jeść na wzmocnienie organizmu?

Aby odczuć wpływ olejów i zawartych w nich kwasów nienasyconych, witamin i minerałów, należy spożywać ok. 1-2 łyżki stołowe dziennie. Trzeba przy tym pamiętać, że skład każdego produktu jest nieco inny, podobnie jak indywidualne potrzebny. Z tego względu do ustalenia dziennej dawki olejów na odporność należy wziąć pod uwagę m.in.:

  • ogólne zapotrzebowanie organizmu;
  • obecną dietę;
  • skład konkretnego produktu.

Do wzmocnienia organizmu potrzebna jest zbilansowana dieta na odporność. W takim menu powinny pojawić się nie tylko oleje, ale i warzywa i owoce bogate w witaminę C i beta karoten. Wśród produktów nie może zabraknąć również źródeł kwasów omega-3 i witaminy D. Jako wsparcie zróżnicowanego jadłospisu można rozważyć także suplementację, np. w postaci oleju z wątroby dorsza. Taki dodatek dostarczy do organizmu substancje wzmacniające i pomoże zachować zdrowie oraz witalność.

Bibliografia:

1 https://www.mdpi.com/2072-6643/13/7/2421
2 https://www.hindawi.com/journals/ecam/2021/4438613/
3 https://www.oil-press-machine.com/edible-oil-making-solution/cold-pressed-oil-and-hot-pressed-oil-comparison.html
4 https://www.hindawi.com/journals/ecam/2019/1528635/
5 https://www.webmd.com/diet/health-benefits-cod
6 https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/2815
7 http://www.eurekaselect.com/article/3335
8 https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/HYPERTENSIONAHA.108.112383
9 https://www.intechopen.com/chapters/78289
10 https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/linseed-oil
11 https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphar.2011.00069/full