Błony komórek mózgowych zbudowane są od 40% do 60% z kwasów tłuszczowych. Mogą to być kwasy omega-3 (lepszej jakości dla procesów metabolicznych), lub mniej wartościowe kwasy omega-6. Zarówno omega-3 jak i omega-6 odgrywają kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu mózgu, natomiast ważne jest, aby ich ilości pozostawały w równowadze.
Optymalna proporcja kwasów omega-6 i omega-3 to 2-3 : 1. To oznacza, że np. na każde 2-3 łyżki omega-6 powinna przypadać 1 łyżka omega-3. Niestety uboga w ryby dieta skutkuje zachwianiem równowagi oraz niedoborami kwasów omega-3. Z tego względu powinniśmy dostarczać mózgowi kwasy tłuszczowe omega-3, a zwłaszcza kwas DHA.
Kwasy tłuszczowe omega-3 są ważne bez względu na wiek. Zapotrzebowanie na nie wzrasta, kiedy mózg rośnie i rozwija się. Z kolei kiedy się starzejemy, kwasy tłuszczowe są niezbędne, aby jak najdłużej utrzymać funkcjonalność komórek mózgu na najwyższym poziomie. To, jakie znaczenie ma DHA dla złożonych mechanizmów mózgowych badają naukowcy z całego świata, a dowody są obecnie na tyle potwierdzone, że Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ustalił, że dzienne spożycie 250 mg DHA przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania mózgu. Jest to ilość minimalna do utrzymania prowidłowych funkcji mózgu, natomiast im więcej tym lepiej. Czy wiesz, że eksperci medyczni sugerują spożycie nawet od 1000 do 1500 mg na dobę?
żadne inne narządy w Twoim ciele nie potrzebują tak dużo kwasów tłuszczowych omega-3 DHA jak mózg i siatkówka oka?
